Nieuws

BLOG: Wie is de ‘’debatkampioen’’ van Amersfoort?

Donderdag 20 juni was geen gewone dag op Guido HAVO/VWO , het was de dag van het allereerste Amersfoorts Scholierendebat. Leerlingen van 5 verschillende scholen namen het tegen elkaar op in een toernooi vol discussie en debat.

Er waren 3 verschillende debatvormen. Het Lagerhuis 360-graden debat, het parlementair debat en tot slot, de meest ingewikkelde: het knock-out-bliksem debat. Al vanaf de eerste ronde was iedereen ontzettend alert, als speecher hoefde je maar iets te zeggen wat niet 100% klopte, en er waren meteen zo’n 3 mensen die interrumpeerden. Er werd de hele middag gediscussieerd over onderwerpen als abortus, Facebook, kinderen van IS-strijders, linkse indoctrinatie en nog veel meer.

Ook niet onbelangrijk, de gemiddelde leeftijd van dit debat was 16 jaar. Toch discussieerden deze leerlingen over onderwerpen die ontzettend complex zijn. Je zou denken dat alleen volwassenen hierover kunnen discussiëren. Maar niets is minder waar, deze leerlingen houden speeches en komen met argumenten waar sommige volwassen politici nog wat van kunnen leren!

Naast politiek correcte discussies, raakten sommige discussies behoorlijk verhit. Vooral in debatten waarbij de verhouding tussen mannen en vrouwen centraal stonden, kwamen de echte emoties naar boven. Ook bij onderwerpen waar de leerlingen zelf veel mee te maken hebben, zoals vrij krijgen van school bij demonstraties, ging het los. Het was duidelijk dat dit over hun eigen toekomst ging.

Na een hele middag debatteren  was het tijd voor de grande finale. 4 leerlingen streden om de titel ‘’Amersfoortse debatkampioen”. Na spannende discussies over onder andere de uitroeiing van mannen en het belang van het wiel, is er toch 1 winnaar uitgekomen: Maurits van het Nieuwe Eemland. Ook heeft er uiteraard een school gewonnen, dat is Guido Amersfoort geworden!

 

Guido mag dan misschien de allerbeste debaters van Amersfoort in huis hebben, maar heel Amersfoort mag trots zijn op de jongeren van ál deze scholen.

Deel deze activiteit via: