Nieuws

Leerlingen in Arnhem krijgen les over nepnieuws

Wat is nepnieuws en hoe ga je daar mee om? Als journalist en als nieuwsconsument? Op donderdag 19 april gaven Titia Ketelaar en Pim van den Dool, journalisten bij NRC, gastlessen aan leerlingen van GSG Guido Arnhem en spraken ze met hen over nieuws en nepnieuws.

Zij lieten de leerlingen aan de hand van onder meer een quiz en verschillende oefeningen kritisch kijken naar de afzenders van verhalen en lieten hen onderscheid maken tussen feiten en meningen. Uiteraard was er veel ruimte voor vragen en discussie.

Bert Mollema, docent Nederlands: “We geven deze les omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen kritisch omgaan met de grote hoeveelheid informatie die op hen afkomt en om ze te helpen een hun houding te bepalen in het debat over nepnieuws, waarmee ze om de oren worden geslagen als ze het nieuws een beetje volgen. Mogelijk zijn ze daardoor geneigd niets meer te geloven. Dat is nu ook weer niet nodig en zou een negatieve ontwikkeling zijn met maatschappelijke consequenties.”

Aan het einde van de les hadden de leerlingen zichtbaar meer begrip van hoe nieuws tot stand komt, hoe berichten worden gespreid en wat journalisten daarin doen. Ook kregen ze een aantal handvatten voor het maken van onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie.
NRC en Guido Arnhem zijn in gesprek over de vraag hoe zij de ontstane samenwerking tussen de school en de krant over het duiden van nieuws verder vorm kunnen geven.

Deel deze activiteit via: