Nieuws

GSG Guido Arnhem start met pilot maatschappelijke diensttijd

Medewerkers ministerie van OCW en VWS bezoeken de school in het kader van NLdoet

Op vrijdag 9 maart kwam Secretaris-Generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS voor een werkbezoek naar GSG Guido locatie Arnhem. Gesteund door de ministeries van VWS en OCW is Guido bezig met het ontwerpen van een pilot maatschappelijke diensttijd vanuit de onderwijsvisie van de school.  

Docenten Noémi Erkelens en Erik-Jan Hakvoort hebben met de ministeries van VWS en OCW begin februari contact gehad over de vraag hoe zij Guido kunnen ondersteunen in het uitwerken van een variant van de maatschappelijke diensttijd onder schooltijd. De school is momenteel samen met de ministeries aan het onderzoeken of er volgend jaar een pilot kan worden gestart. Om een eerste gesprek te faciliteren werden het ministerie van VWS, OCW en leerlingen van Guido vrijdag 9 maart samengebracht rond twee acties in het kader van NLdoet, de grootse vrijwilligersactie van Nederland. Doel daarvan was om de leerlingen te bevragen op hun wensen aan de hand van de praktische projecten.

11 leerlingen uit Havo 4 gingen aan de slag met twee verschillende projecten: het aanleggen van een buurtmoestuin in de wijk Geitenkamp en het opknappen van de tuin en het gebouw van de Vluchtheuvel. De actie werd mede georganiseerd door TijdVoorActie, die de projecten heeft geselecteerd.

Medewerkers van VWS en OCW bezochten de projecten waar de leerlingen aan de slag gingen en staken zelf ook de handen uit de mouwen. Eelke Deekens, directeur van TijdVoorActie, is enthousiast over de plannen voor een pilot binnen het onderwijs: “Hoe tof is het als je als jongere de kans hebt om diverse ervaringen op te doen in de Arnhemse samenleving, van betekenis bent voor een ander en ondertussen jezelf ontwikkeld en groeit in wie je bent als persoon”. Na afloop van de vrijwilligersactie gingen alle deelnemers terug naar GSG Guido om met elkaar nog het gesprek aan te gaan over de pilot maatschappelijke diensttijd. Dit leverde genoeg input op om een pilot op te gaan starten. De Secretaris-Generaal merkte op: “Het voorstel om maatschappelijke diensttijd in het onderwijs te verwerken zorgt voor drie keer woordwaarde: iets doen voor een ander, iets door voor je eigen toekomst en dan ook nog eens de werkdruk van docenten verlichten.”

 

 

 

De foto’s zijn gemaakt door: Sjaak Snetselaar

Deel deze activiteit via: