Nieuws

(13/04/’17) Guido Arnhem herdenkt oorlogsslachtoffers Arnhemse wijk Geitenkamp

Op 13 april organiseerde de Stichting Herdenking Geitenkamp een herdenkingsbijeenkomst in Arnhem. Leerlingen van GSG Guido hielpen met de organisatie, om zo hun betrokkenheid op de wijk en de Arnhemse geschiedenis vorm te geven.

In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog zijn in de Geitenkamp tientallen burgerslachtoffers gevallen, ondanks de eerdere evacuatie van de stad tijdens de Slag om Arnhem. Hier waren enkele duizenden bewoners, dwangarbeiders en collaborateurs achtergebleven om de Duitsers (al dan niet gedwongen) te helpen bij de verdediging van de stad. De wijk was door prikkeldraad afgesloten van de buitenwereld. Op 12 en 13 april 1945 kregen deze mensen het zwaar te verduren. Om de laatste Duitse weerstand in Nederland te breken, is de wijk namelijk op die dagen zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Daarbij lieten tientallen inwoners van de Geitenkamp het leven en raakten vele gewond.

Sinds 2011 worden deze slachtoffers jaarlijks herdacht tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij een monument in de Geitenkamp. Tijdens de herdenking sprak overlevende Marinus van der Ende (97): “Vrede over de hele wereld is mijn grootste wens.” De Arnhemse vestiging van GSG Guido staat vlak bij dit monument, waar voorheen doden tijdelijk werden begraven. Docent geschiedenis Erik-Jan Hakvoort: “Het is mooi om te zien dat leerlingen zo ongelooflijk respectvol om gaan met het verleden en zich behulpzaam willen inzetten voor een blijvende herdenking van slachtoffers. Het is voor hen een unieke ervaring die hen bewust maakt van de geschiedenis van een wijk en een stad waarin ze zich elke dag in vrijheid mogen voortbewegen.” De herdenking wordt ieder jaar gehouden op 13 april bij het monument in het parkje aan de Roosendaalseweg en de Larikshof. “Lessen over die moeilijke jaren moeten ook voor toekomstige generaties bewaard blijven”, aldus de organisatie.

Herdenking oorlogsslachtoffers Arnhemse wijk Geitenkamp Deel deze activiteit via: