Nieuws

Guido-leerlingen terug van projectbezoek aan India

Maandag 5 maart kwamen leerlingen van scholengemeenschap Guido in Amersfoort en hun docent terug van hun reis naar Noordoost-India. Daar verbleven zij ruim een week en bezochten er, samen met leerlingen van scholengemeenschap Greijdanus uit Meppel en een medewerker van Verre Naasten, het project waarvoor zij in 2016 actievoerden, de Indiase basisschool Angels Academy.

Voor derdejaars Guido-leerlingen Irene, Irma en Sanne was het bezoek aan India extra bijzonder; zij voerden in 2016 zelf actie voor Angels Academy. Nu konden zij met eigen ogen zien hoe ver de renovatie hiervan was gevorderd. “Ik vond het erg mooi om te zien hoe het geld besteed is en hoe dankbaar de mensen hiervoor zijn”, vertelt Sanne enthousiast.

Self-supporting
De reis maakte veel los bij de leerlingen. Irma: “Door deze reis weet ik nu bijna zeker dat ik later iets met ontwikkelingshulp wil doen.” Ook docentbegeleider Dick van Veelen blikt enthousiast terug: “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de hulp van ons draagt eraan bij dat de mensen uiteindelijk self-supporting worden. Ik heb in India veel potentieel gezien, mooi dat we de mensen daar mogen helpen dit potentieel verder te ontwikkelen in plaats van alles voor hen te doen.”

Hecht
Tijdens de reis verbleven de leerlingen en hun begeleiding in een hostel van de lokale kerk en een Indisch gastgezin. Hierdoor was er veel contact met de lokale bevolking.  Dick: “Tijdens deze reis heb ik me erover verbaasd hoe kinderen en jongeren wereldwijd hetzelfde zijn.” Wat Dick en de leerlingen ook opviel was de vriendelijkheid van de mensen en de hechte gemeenschap. “Je kunt beter arm zijn in een sociaal hechte gemeenschap, dan rijk zijn en eenzaam”, concludeert Dick.

Ambassadeur
De leerlingen verzamelden tijdens hun reis ook foto- en filmmateriaal voor het project van 2018: een landbouw- en gezondheidszorgproject van lokale kerken in Noordoost-India, een partner van Verre Naasten. Verre Naasten is de landelijke mission-organisatie van en voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Zij ondersteunt GKv-kerken in Nederland bij de uitvoering van hun mission-werk wereldwijd. Dat mission-werk gebeurt via lokale partners in meer dan dertig landen, waaronder India.

Deel deze activiteit via: