Nieuws

Guido leerlingen doen mee aan Amersfoorts schoolschaaktoernooi

Op woensdag 12 februari deden dertien schaakteams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort mee naar het Schoolschaakkampioenschap van Amersfoort. Guido deed met drie teams mee.

Er hadden 13 teams zich aangemeld. Een groot aantal spelers hadden nog niet eerder meegedaan aan een toernooi tussen scholen. Het Corderius was de kampioen van de afgelopen twee jaar en kwam de titel geval verdedigen. Verder deden er teams van het JvO, Guido, het Taalcentrum/Element en het Vathorst College mee.

In de eerste ronde speelden van iedere school het eerste team tegen het tweede team. Het eerste team van Corderius won van het tweede team. Bij Guido was dat verrassend niet zo: Guido 2 won van Guido 1! Wel won Guido 3 van Guido 4. In de eerste ronde won het JvO 1 van JvO 2 en was Corderius 3 vrij.

Het werd wel snel duidelijk dat Corderius 1 met een sterk team was gekomen. Uiteindelijk won Corderius 1 alle drie de wedstrijden (ook die tegen JvO 1), maar verrassend deed Guido 3 dat ook. Beide teams hadden zes punten en speelden in de vierde ronde tegen elkaar. Daarachter stonden wel 5 teams met 4 punten (dus 2 gewonnen en één verloren). Dus heel erg spannend.
In de vierde ronde speelde Corderius 1 tegen Guido 3 (beide teams nog niets verloren). Het werd een spannende wedstrijd. Aan bord 1 won Tim zoals verwacht van Boris. Aan het tweede en derde bord kwamen de verrassingen. Rik vergistte zich in de partij en moest de overwinning aan Mark geven. Hetzelfde overkwam Lucas aan bord drie: het punt ging naar Julianne. Zo ontstond een koppositie voor Guido 3. Inmiddels was het daarachter een slagveld geworden wie er ook op 6 punten zouden komen. Dat lukte JvO 1 en Corderius 3. Dan kan je de slotronde voorspellen: Guido 3 moest tegen JvO 1. Dat was wel duidelijk: JvO 1 ging er wel even “voor zitten”. Ze speelden sterk en overspoelden Guido 3 met 3-0. Ook een bijzondere uitslag: had Guido 3 teveel gegeven in de partij daarvoor?
Zo gebeurde het dus dat Corderius 1 en Guido 3 in een spannende strijd zaten en uiteindeljik JvO1 er met het kampioenschap van door ging.
Slotsom: Zowel JvO 1, Corderius 1 en Guido 3 hadden onderling een keer gewonnen en verloren. Dus alle drie 8 punten; dan geeft het aantal bordpunten de doorslag.

Het was een vermakelijke middag met leuke schaakpartijen en voor het eerst JvO kampioen!
Daarmee is weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld.

De twee teams van Guido met topschaakster Tea Lanchava:

 

 

 

 

 

Rick Niemeijer, Manuel Zwaan en Lukas Finnema.


 

 

 

 

Julianne van Veen, Boris Vosmer en Mark Tennekes.

 

Deel deze activiteit via: