Moeilijke woorden register

Moeilijke woorden register

Zoals je misschien al begrepen hebt, gaan er als je naar de middelbare school gaat veel dingen veranderen. Nieuwe klasgenoten, een nieuw schoolgebouw, nieuwe docenten, maar je hoort ook veel nieuwe woorden. Een overzicht van de woorden die we veel gebruiken vind je hier:

 

bl/kl

Natuurlijk wil je een heleboel leren. Ook dingen waar je niet alleen je hoofd, maar ook je handen voor nodig hebt. Misschien is vmbo-kl of -bl dan wel wat voor jou. De basis- en kaderklas is een leerroute binnen het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Deze leerweg is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen door met praktijk bezig te zijn.

gymnasium

Het gymnasium lijkt veel op het vwo, alleen krijg je er een extra vak bij, namelijk Latijn. Maar waarom gebruiken we die oude taal nog? Deze taal heeft zo’n grote invloed gehad, we gebruiken nog veel woorden in onze taal die men lang geleden óók al gebruikte.

havo/vwo

Met een Havo diploma kun je naar het hoger beroeps onderwijs, met een vwo diploma naar het wetenschappelijk onderwijs. Soms weet je nog niet welk niveau het beste bij je past. Daarom is er een havo/vwo klas. Gedurende de eerste twee jaar kijken we samen hoe jij je ontwikkelt en kijken we dan wat het beste bij je past.

i-AVO

Misschien kun jij wel tl-havo of vwo doen, maar heb je extra hulp nodig om je diploma te halen. Of vind je het moeilijk om contact te maken of het tempo bij te houden, als jij zo’n leerling bent is de i-AVO misschien iets voor jou. De i-AVO groep bestaat uit een kleine klas (maximaal 18 leerlingen), vaste lokalen, niet veel verschillende leraren en je leerwerk wordt aangepast aan wat jij aankunt. Leer hier meer.

identiteit

Identiteit is de verzameling kenmerken die typerend zijn voor bijvoorbeeld een bedrijf, instelling, of school. Guido heeft een christelijke identiteit. Christen zijn is niet alleen voor het hoofd, maar ook voor het hart. Dat merk je bij een vak als godsdienst, of in de dagopeningen en de vieringen. Het is heel normaal om in een les de Bijbel open te doen, om te kijken wat God jou te zeggen heeft.

plus-stroom

Misschien ben je hoog- of meer begaafd. Het leren gaat heel gemakkelijk en je bent in veel dingen geïnteresseerd. Dan kun je in de gymnasium- of vwo-klas de Plus-stroom volgen. Je gaat dan sneller door je leerwerk heen, je kunt kiezen uit extra modules zoals Chinees, drama of sterrenkunde en je doet behoorlijk zelfstandig een eigen onderzoeksproject. Lees hier meer.

theoretische leerweg

Met een diploma voor de theoretische leerweg kun je vervolgens je een opleiding gaan volgen in het middelbaar beroeps onderwijs.

tl/havo

De tl/havo-klas is een klas waarin je kunt starten als je nog niet zeker weet of je kiest voor een theoretische leerweg of voor de Havo. Je kunt proberen of je het tempo en het niveau voor de havo-route goed aankunt, want er wordt les gegeven op Havo niveau. Als je een echte Havo leerling bent, of een goede TL leerlingen met Havo potentie zit je in een tl/havo klas goed.

vwo

Kun jij goed leren? Ben je nieuwsgierig en leergierig? Dan is het vwo iets voor jou. Het vwo staat voor voortgezet wetenschappelijk onderwijs. Als je slaagt voor het vwo, kun je een opleiding gaan doen op de universiteit.