Terug Home Nieuws VMBO De Klusklas

De Klusklas

09 nov 2022 Blog VMBO

De Klusklas

Vorige week woensdag 2 november zijn we weer van start gegaan met de klusklas op Guido VMBO.

De klusklas is een initiatief vanuit de projectgroep PO -VO. Een samenwerkingsverband van CorDeo-scholen en GSG Guido om de overgang van primair onderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) verder te verbeteren. Afgelopen jaar hebben we als GSG Guido samengewerkt met basisschool de Regenboog (Amersfoort) om activiteiten uit te proberen, zodat we ze dit jaar breder kunnen uitrollen. Eén van de initiatieven was de klusklas. Vanaf het begin een doorslaand succes!

Het was zo fijn om eindelijk iets te doen wat echt leuk was!

Voor wie? De klusklas is bedoeld voor leerlingen die praktisch ingesteld zijn. Bij sommige kinderen is het al heel snel duidelijk dat ze liever met hun handen bezig zijn en op die manier ook beter leren. Met deze klas willen we aan die kinderen tegemoetkomen.

Waarom? Het belangrijkste doel is dat kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen tijdens de klusklas. De kinderen ervaren hoe waardevol het is om met hun handen te werken, om samen te werken en volgens een plan te werken. Naast het leren van allerlei praktische vaardigheden, ontwikkelen ze ook hun sociaalemotionele vaardigheden. We willen recht doen aan ieder kind. Ieder kind heeft talent en ieder talent is waardevol!  In de klusklas krijgen ze waardering voor het werken met de handen, dat werkt uiteraard stimulerend voor het zelfvertrouwen.

De andere leerlingen uit de klas waren jaloers op wat we allemaal gemaakt hadden en wilden zelf ook naar de klusklas.

Hoe? Met een groep van 12 leerlingen gaan we 7 tot 8 weken een dagdeel aan de slag. De leerlingen gaan aan het werk met toegankelijke en praktische werkstukken, waarbij het plezier hebben voorop staat. Er zal veel aandacht zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind, waarbij we de sterke kanten van de kinderen inzetten. We willen dat ieder kind naar huis gaat met succes ervaringen.

Waar? Om de groep kinderen hun talenten te laten ontdekken, werken de kinderen aan leuke werkstukken in één van de technieklokalen van GSG Guido.  Daar leren ze omgaan met eenvoudig te bedienen machines en gereedschappen. De werkstukken zijn door alle kinderen goed te maken. Dingen die ze onder andere gemaakt hebben: een fotolijstje, tafeltennisbatje, bureaulampje, adventskalender en een bureausetje.

Ik kon alle dingen heel goed en daar werd ik veel blijer en gemotiveerder van!

Ook dit jaar hebben we weer veel zin om de kinderen te zien ontwikkelen en trots naar hun eigen werkstukken te zien kijken!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan