Terug Home Nieuws Blog Joah uit havo 4 mag door naar Europese debatwedstrijd!

Joah uit havo 4 mag door naar de Europese debatwedstrijd!

14 okt 2022 Blog Havo Vwo

Het Europese Parlement, dat is voor de meeste van ons een ver-van-onze-bedshow. Maar niet voor Joah, hij heeft namelijk de Nationale debatwedstrijd MEP gewonnen! 

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Jongeren spelen hier het parlement na door te debatteren over grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. 

De wedstrijd bestaat uit 4 delen. 1: De School Conferentie 2:De Provinciale Conferentie 3:De Nationale Conferentie en 4:De Internationale Conferentie. 

Tijdens elke ronde werden er 1 of meerdere deelnemers geselecteerd die door mochten naar de volgende ronde. Aan de eerste ronde deden er zo’n 2500 havo/vwo leerlingen mee vanuit meer dan 135 scholen. Uiteindelijk bleven er maar 15 leerlingen over die door mochten naar de laatste ronde: De Europese Conferentie. En onze Joah is er daar een van! 

Een unieke ervaring waar hij hard voor heeft gewerkt, maar ook nu al veel van heeft geleerd. Zijn onderwerp in de voorgaande rondes was ‘Buitenlandse Zaken’, wat vooral ging over de oorlog die Rusland voert en de hoge prijzen. ‘Hoe moeten we dit oplossen?’. Joah kwam tijdens de Provinciale Conferentie met 14 van de 15 oplossingen! Zoals het uitbreiden van de bevoegdheden van het Europees defensie agentschap, uitbreiding van de wetgeving van het GVDB en uitbreiding van het VUE artikel 41-46. Termen die jou waarschijnlijk als abracadabra klinken, maar voor hem inmiddels bekend terrein zijn.

Hij mocht door naar de volgende ronde: De Nationale Conferentie begon met een lange nacht voorbereiden. Toen het dan eindelijk zo ver was greep hij zijn kans en was hij tijdens het debat veel aan het woord. Hij mocht hij het onderwerp afsluiten met een speech om de parlementariërs aan te moedigen voor de resolutie te stemmen. Dit deed hij heel sterk, met een speech die sterk inspeelde op het gevoel van de aanwezigen. Hij voelde al dat deze goed viel bij het publiek en dat bleek ook wel want aan het einde van de dag kreeg hij te horen dat hij had gewonnen.

Op naar de Europese wedstrijden in Sofia! We zijn super trots op hem en wensen hem veel succes. Hij heeft nu al beloofd dat hij ons na afloop verslag zal doen. Succes Joah! 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan