Terug Home Nieuws Blog Functioneel naakt

Functioneel naakt!

19 jul 2021 Blog

Wanneer de temperaturen weer stijgen en de lengte van de kledingstukken korter wordt, laait hij altijd weer op: de kledingcodediscussie. Dit jaar wat landelijker door verschillende stukken in de pers. En laten we wel wezen: het is goed om hierover na te denken.

In de kunst- en filmwereld spreken we soms van functioneel naakt. Dit klinkt als een slecht excuus om allerlei erotische fantasieën legaal te promoten. Soms is dat ook zo, echter veel vaker dient het naakte lichaam als een metafoor. Laat ik een voorbeeld noemen: in de 4e klas behandel ik bij CKV het thema Film. De leerlingen mogen voor hun filmanalyse kiezen uit drie korte arthouse films oplopend in controverse. Bij film nummer twee, ‘Sevilla’ van regisseur Bram Schouw en scenarioschrijver Marcel Roijaards, springen op een bepaald moment drie jongvolwassenen in een impulsieve actie naakt van een brug. Het naakte lichaam staat in dit geval metafoor voor breekbaarheid van het leven en voor het uitgelaten gevoel van vrijheid dat je soms als achttienjarige hebt: de wereld ligt aan je voeten. Het heeft in dit geval niets met porno of perverse ideeën te maken.

Waarom noem ik dit als voorbeeld? Ik denk dat we als (mannelijke) docenten te vaak vergeten dat tienermeiden veel meer bezig zijn met de mode van dat moment, met het uitvinden van hun eigen stijl, met het ontdekken van wie ze zijn en hoe dat vervolgens in kleding te vertalen. Ze zijn over het algemeen echt niet bezig met het ‘zo uitdagend mogelijk’ kleden of het hoofd van jongens en mannen op hol brengen. Ze willen er gewoon mooi en fashionable uitzien. Tegelijkertijd voel ik me enorm verhinderd om deze leerlingen een compliment over hun kleding te geven, omdat ik meteen denk dat zo’n compliment verkeerd kan vallen, terwijl ik het oprecht esthetisch vind zonder allerlei grensoverschrijdende ideeën of bijbedoelingen. Ik denk overigens dat we wat dat betreft op een veilige school zitten, als je kijkt naar andere scholen in den lande, maar uit voorzorg pak ik toch vaak een stoel om op dezelfde ooghoogte te zitten….

Moeten we een kledingcode dan maar schrappen en is het geoorloofd om straks in een zwemshort en bikini naar school te komen? Nee natuurlijk niet, school is vaak het eerste ‘professionele’ instituut waar leerlingen mee te maken krijgen waar je je ook professioneel dient te kleden. Je gaat niet naar school in dezelfde kleding waarin je ook uitgaat of naar het strand gaat. Prima, maar laten we ons dan niet enkel focussen op de kleding van de meiden maar ook jongens aanspreken wanneer ze met ontbloot bovenlijf over het sportveld rennen of -zoals een aantal jaar geleden helemaal in was- in baggy pants met het kruis op de knieën in hun boxershorts door school sjokken. Laten we niet enkel de focus op de meiden leggen, maar ook op wat we daar als heren mee doen en vooral laten. En mocht je ooit een croptop aantrekken waarvan je zelf denkt: “Mwah, grensgeval, toch wel” : twijfel niet en noem het ‘functioneel naakt’.

Walter Leendertse

Docent CKV, Beeldende vorming, Theater+ en LAT

 

Overige nieuwsberichten

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan