Terug Home Nieuws Arnhem Gelderlander.nl: Klas 4A van Guido in Arnhem is collectief in één keer geslaagd. Ondanks corona, een hersenschudding en hartproblemen

Gelderlander.nl: Klas 4A van Guido in Arnhem is collectief in één keer geslaagd. Ondanks corona, een hersenschudding en hartproblemen

19 jun 2023 Arnhem In de media

Het is de eerste vmbo-klas van Guido in Arnhem die wél last had van corona, maar niet op versoepelingen van de rijksoverheid kon rekenen. En dus was het centrale eindexamen éxtra spannend. Komen tegenslagen als een hersenschudding en hartproblemen nog eens bij. De tekst is geschreven door Francine Wildenborg, de foto is van Gerard Burgers.

,,Ik ben écht héél trots”, zegt mentor Géline Pruim van Guido. Ze staat te glimmen in een aula vol geslaagde leerlingen. Alle achttien vmbo’ers uit 4A zijn geslaagd. ,,De afgelopen twee jaar mochten leerlingen vanwege corona nog een extra onvoldoende halen en een cijfer wegstrepen. Nu niet meer. Desondanks hebben ze het collectief gehaald.”

Voor Walid Hamdan (17) uit Ede was het tot op het laatste moment spannend. ,,Ik stond niet goed voor wiskunde”, zegt hij. Én voor scheikunde, voegt de lerares van dat vak er terloops aan toe. ,,Maar ik had ook een acht, dus al met al heb ik het gered.”

Elkaar erdoor slepen

Walid had het niet altijd makkelijk tijdens corona, net als zijn klasgenoten. Maar ze sleepten elkaar erdoor. Zo legde Melle Muskee (16) uit Arnhem online contact met Walid. Melle: ,,Ook met een andere klasgenoot, om te voorkomen dat hij alleen maar met vrienden bezig was en niet meer met school.”Overigens heeft Melle zelf ook niet zo veel met school. ,,Ik wil het liefst niet naar het mbo, maar gewoon gaan werken. Mijn doel is rijk worden, maakt niet uit waarmee.”

Het zat hem niet mee de laatste maanden. ,,In februari liep ik stage op een marineboot en toen stootte ik keihard mijn hoofd bij het oplopen van een trap.” Hij was goed van de kaart. ,,De instructies die we kregen, was ik na twee minuten alweer vergeten. En de weken daarna ben ik veel niet op school geweest, omdat ik rust nodig had.”

Hersenschudding: 14 gemiste toetsen

De hersenschudding zorgde voor maar liefst veertien gemiste toetsen. Die Melle stuk voor stuk inhaalde én haalde. Net als het centrale eindexamen.

Klasgenootje Jennifer van Wijk (16) weet hoe het is om niet fit te zijn en tóch examen te moeten doen. ,,Ik viel eind vorig jaar steeds zomaar ineens flauw. Stond ik in de keuken, werd alles werd zwart voor mijn ogen. Wel eng. Want mijn vader heeft al twee infarcten gehad en het zit in de familie. Mijn tante heeft een gaatje in haar hart.”

Gymmen kon niet door hartproblemen

Meekomen op school was dus ‘wel even een dingetje’. ,,Bij gym bijvoorbeeld. Dat kon ik niet. Maar om te kunnen slagen, moet je wel een voldoende voor gym staan. Dat lukte door wel mee te doen, maar heel rustig aan.”

,,We hadden het echt wel even moeilijk om ze na corona weer in het gareel te krijgen hier”, blikt mentor Pruim terug. ,,Want toen konden ze ons ineens niet meer wegswipen.” Melle: ,,Ik had een beeld van mezelf vastgezet. Zo leek het net alsof ik er nog was.” Pruim: ,,Ook wel weer briljant. Maar ze hebben zich herpakt. En hoe.”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan