Terug Home Nieuws Blog Hoogbegaafdheid op Guido

Hoogbegaafdheid op Guido

11 nov 2024 Blog

Een kind, meestal een jongetje, een stapel boeken onder zijn arm, een brilletje met zwarte rand en een scheiding in het midden: het stereotype van een hoogbegaafd kind. Als ouder van een hoogbegaafd kind kan deze stereotypering wel eens lastig zijn. Want jij herkent je kind op geen enkele manier hierin en het is vaak een hele zoektocht naar wat jouw kind nodig heeft en hoe dat geboden kan worden. 

Gelukkig is er steeds meer bewustwording over wat hoogbegaafdheid inhoudt en ook wij bij Guido zetten ons in om deze leerlingen passend onderwijs te bieden en een leuke middelbareschooltijd te bezorgen. In de eerste en tweede klas zetten wij in op de ontwikkeling van executieve functies in het leeratelier. Twee uur per week werken leerlingen aan uiteenlopende projecten, waarbij ze leren samenwerken, plannen en reflecteren op het proces dat ze doorlopen hebben. Daarnaast besteden we tijd aan talentontwikkeling tijdens talenttijd. Sportieve leerlingen kunnen in die tijd bijvoorbeeld deelnemen aan Sport+ en muzikale of creatieve leerlingen aan Muziek+ of Theater+. Daarnaast worden er gevarieerde modules aangeboden, zoals koken, schaken of dansen. Leerlingen op het VWO kunnen bij Guido ook voor gymnasium kiezen. 

In de bovenbouw worden er verdiepingsvakken zoals Cambridge Engels, BusinessClass en Kunst+, of verbredingsvakken zoals Beweging, Sport en Maatschappij of Natuur, Leven en Techniek aangeboden. Maar ook buiten het reguliere lesprogramma kunnen leerlingen deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo kunnen leerlingen zich aansluiten bij de debatclub, schrijven voor de schoolkrant of zich inzetten in het leerlingenparlement.  

We weten heel goed dat het plaatje hierboven onzin is en dat elke hoogbegaafde leerling anders is. Het hierboven genoemde aanbod zal dus niet altijd afdoende zijn voor alle hoogbegaafde leerlingen. Daarom is er altijd ruimte om maatwerk te bieden aan leerlingen die andere behoeften of extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals het compacten en verrijken van lesstof, het deelnemen aan externe projecten (van bijvoorbeeld U-talent) tot stagelopen onder schooltijd. Vanaf 2024 zijn er op Guido Amersfoort twee hoogbegaafdheidscoördinatoren werkzaam. Via mentoren monitoren zij het welzijn van hoogbegaafde leerlingen, ondersteunen zij mentoren en docenten in het herkennen, benaderen en begeleiden van hoogbegaafde leerlingen en gaan zij met hoogbegaafde leerlingen in gesprek over hun (leer)behoeften en het maatwerk dat Guido kan bieden.  

Deze blog gaat specifiek over locatie Havo Vwo in Amersfoort. Voor de andere locaties kan het er anders uitzien. Als je geïnteresseerd bent in de inhoud van deze blog of vragen heeft over hoe Guido omgaat met hoogbegaafde leerlingen kom dan naar een van de informatieavonden of neem contact op met 1 van de locaties.

Havo Vwo: Denise van Donselaar (dvandonselaar@guido.nl) of Annemarie Kralt (akralt@guido.nl). 

Arnhem: Anne Middelkoop ami@guido.nl

VMBO: Matthijs Jellema (Jem@guido.nl) of Geert Venhuizen (vez@guido.nl).

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan