Terug Home Nieuws Havo Vwo Leerlingen op reis naar Oeganda

Leerlingen op reis naar Oeganda

17 nov 2022 Havo Vwo

Al meerdere jaren doen we op Guido mee aan de Maak Meer Marathon. Een actie waarbij leerlingen door middel van allemaal creatieve initiatieven geld inzamelen voor de stichting Verre Naasten, met dit geld worden specifieke projecten gesteund. Als bonus kunnen leerlingen dan een ambassadeursreis winnen naar Oeganda om de projecten waar het geld naartoe gaat met eigen ogen te zien. Afgelopen oktober was het zover. Hieronder een kort verslagje.

Op 21 oktober vertrokken wij, een groepje Guido leerlingen, met een docent en iemand van Verre Naasten, naar Oeganda. Na een lange reis waarbij niet alles vanzelf ging (denk aan fouilleren, vertraging en heel veel overstapstress ) werden wij opgewacht op het vliegveld van Entebbe door Dominee David van de PCU Church in Oeganda en zijn vrouw Grace.

Na een korte nacht hebben we een aantal projecten voor vrouwen bezocht, waaronder een naaiatelier en een dorpswinkeltje. Het was heel fijn om de vrouwen die hier werken te ontmoeten en om te zien en horen wat er gedaan wordt met het geld dat de leerlingen hebben ingezameld. Denk hierbij aan nieuwe naaimachines maar ook de inboedel van een winkel. 

Op zondag mochten wij een hele fijne kerkdienst meemaken, die heel anders was dan thuis. Hij duurde 3,5 uur, de hele kerk danste mee op de liederen en de dominee sprak zo hard dat we er soms van schrokken. Het was anders, maar heel mooi en je kon merken dat het wel gaat over dezelfde God. In de avond hebben we genoten van een culturele show vol met zang en dans. 

Op maandag stond een reisdag naar Gulu op het programma waar wij dinsdag een tweetal scholen mochten bezoeken. We zijn langs geweest bij een preparatory school en hebben hier gezien hoe de jongste kinderen les krijgen van 2 zeer enthousiaste juffen. In de middag zijn we op bezoek geweest bij een primary school waarbij we kennis mochten maken met zo’n 200 leerlingen. We werden verrast met dans en zang en hebben met de leerlingen een leuke quiz over Nederland gedaan. Na de lunch zijn we teruggegaan en hebben de jongens nog met de leerlingen en docenten van de school een zeer fanatiek en professioneel potje voetbal gespeeld. Het hele dorp liep uit wat voor mooie ontmoetingen zorgde!  Ondanks wat buikklachten van een aantal van ons was het een hele mooie dag waar wij nog steeds van onder de indruk zijn.

Na woensdag weer een reisdag te hebben gehad mochten wij donderdag in alle vroegte op safari in een prachtig wildpark genaamd Bugungu wildlife reserve. We zijn om half 7 gestart zodat we de zonsopgang konden meemaken. Wat een ervaring! We hebben heel wat dieren in het wild mogen zien: olifanten, leeuwen, nijlpaarden, giraffen, buffels en nog veel meer. Daarna mochten we genieten van de prachtige en overweldigende waterval Murchison Falls. Vrijdag was onze laatste reisdag terug naar Entebbe en na een afscheidsmaaltijd en weer een lange reis mochten wij veilig en redelijk gezond terugkeren op Schiphol. 

We hebben genoten en zijn nog steeds onder de indruk van alles wat we hebben meegemaakt.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan