Heb jij leren leren?
Het klinkt misschien gek: op school leer je heel veel dingen, maar niet per se hòe je moet leren. Misschien herken je wel de situatie dat je “erg hard hebt geleerd”, maar dat het resultaat tegenvalt of zelfs onvoldoende is. Hoe leer je dan eigenlijk? En is dat wel de goede manier?
Als je er zo over nadenkt kom je er misschien achter dat je het leren zelf hebt ontdekt en uitgeprobeerd. En waarschijnlijk heb je ook ontdekt dat de studievaardigheden van ‘vroeger’ (lagere school, onderbouwklassen, examenklassen enzovoorts) niet meer goed werken. Elke stap die je zet in je schoolcarrière moet er weer een schep bovenop!
Het goede nieuws is dat heel veel leerlingen bewust of onbewust meegroeien met het niveau waarop ze studeren. Je past je aan en ontwikkelt studievaardigheden zonder dat je er echt erg in hebt. Het slechte nieuws is dat die aanpassing soms met schokken of met harde hand gaan. Dan doe je goed je best en haal je toch slechte cijfers, frustrerend! En heel soms zijn de resultaten over langere tijd slecht en moet je een jaar over doen, nog frustrerender!
Onderzoek wijst uit dat goede cijfers een positieve invloed hebben op het zelfvertrouwen – maar dat had je zelf waarschijnlijk ook wel bedacht. Slechte cijfers leveren niet alleen frustratie op, maar knagen ook aan je zelfvertrouwen. Het loont dus niet alleen voor je cijfers om aan je studievaardigheden te werken. Als docenten en mentoren van Guido willen we je daar graag bij helpen.
Met dezelfde inspanning een beter resultaat!
De meeste zelfstudie wordt echter buiten school gedaan, daarom willen we onze kennis en ervaring delen met leerlingen en de mensen thuis (ouders, huiswerkbegeleiders, bijlesgevers enzovoorts). Op deze plek starten we daarom met deze serie blogs over studievaardigheid. We delen daarin onze visie, geven tips en zouden heel graag vragen beantwoorden van lezers. Het doel is effectiever te studeren; met dezelfde inspanning een beter resultaat! Daar heb jij als leerling, wij als school en u als ouder/begeleider een belangrijke rol in.
Verwacht geen ‘gouden tips’ waarbij het leren opeens als vanzelf gaat. Om vaardigheden te verbeteren moet je meestal ook je gedrag en gewoontes veranderen. Dat gaat in kleine stapjes, dus langzaam. In de volgende blog laten we zien welke studiemethoden volgens wetenschappelijk onderzoek goed werken (en welke niet!).
Heb je opmerkingen of vragen? Stel ze onder deze post op Facebook of Instagram of mail naar Fwegerif@guido.nl.