Terug Home Nieuws Blog Studievaardigheidstest

Studievaardigheidstest

10 mrt 2023 Blog Leren leren

Hoe heb je geleerd voor de toets waar je een (dikke) onvoldoende voor hebt gehaald? Geen fijne vraag toch? En eigenlijk ook geen makkelijke. Uit de antwoorden van leerlingen blijkt vaak een soort routine of automatisme bij het leren waardoor ze eigenlijk niet goed woorden kunnen geven aan hun manier van leren. Een gesprek hierover is waarschijnlijk al een goede eerste stap op de weg naar efficiënt leren. 

Door als docent of begeleider inzicht te hebben in de manier waarop leerlingen leren, kunnen we ze beter helpen. Dan is er bijvoorbeeld maatwerk, individuele aandacht mogelijk. Daarom hebben we een studievaardigheidstest ontwikkeld. Dit is een lange lijst met stellingen over verschillende aspecten van het studeren, zoals de ingezette (in)effectieve studievaardigheden, werkhouding tijdens de lessen en het huiswerk maken, plannen en zelfkennis. De stellingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke bronnen over (in)effectieve studievaardigheden waardoor er goed onderbouwde adviezen kunnen worden gegeven.

De test is een hulpmiddel voor leerlingen om te reflecteren op hun studieactiviteiten. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ en er volgt ook geen diagnose. Het is bedoeld om het gesprek aan te gaan. Dat vraagt om te beginnen moed van een leerling om eerlijk te zijn naar zichzelf. Daarnaast vraagt het van de ‘volwassenen’ om niet te oordelen, maar om door te vragen en te luisteren.

Tijdens onze cursus Studievaardigheid hebben we de test op kleine groepjes leerlingen uitgeprobeerd. Uit de antwoorden blijkt hoe divers de leerproblemen kunnen zijn. Waar de ene leerling moeite heeft om effectieve leermethoden toe te passen heeft de andere thuis een onrustige leerplek waar hij/zij zich niet kan concentreren. Aan de hand van de test hebben we verschillende leerlingen geholpen bij het verbeteren van hun leerresultaten. Dat heeft al een paar bemoedigende resultaten opgeleverd.

Sinds januari beschikken al onze mentoren en docenten over de test om naar eigen inzicht in te zetten. Het is de bedoeling dat we hiermee een stap zetten om onze leerlingen nog beter te kunnen zien en te begrijpen. Mocht je denken; die test is ook iets voor mij, vraag er dan gerust naar bij je mentor.

Reageren?
FWegerif@Guido.nl.

Klik hier om alle blogs in de serie ‘leren leren’ te lezen.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan