Nieuws

Voorbereiden op een nieuw seizoen // door Lars Veldhuizen

Ik denk dat ik deze zomervakantie grofweg in kan delen in vier deelgebieden die me helpen voorbereiden op het komende seizoen godsdienst. Even voor je beeldvorming: ik geef komend seizoen les aan klas 1 t/m 4 waarbij de lesstof die ik behandel gaat van Genesis tot Openbaring, van keizer Nero tot de Noormannen en van Jezus’ Bergrede tot de Bijbel en seks. Dat gaat prima, maar ik ben blij dat je in de zomer even kunt opladen en jezelf kunt laten inspireren. Dat opladen en inspireren is onderwerp van deze blog.

Het eerste waar ik mezelf mee bedien is het lezen van boeken. Ik ben niet perse een fervent lezer, maar in de Coronatijd heb ik meer gelezen dan ooit. Toen de vakantie begon ben ik begonnen met ‘De zomer van 1927’ van Bill Bryson. Het boek verhaalt op een bijzonder prettige manier hoe in de zomer van 1927 het een en ander tot een climax kwam. Je hebt volstrekt niks aan al die informatie maar het lachen vergaat me gewoon als ik bijvoorbeeld lees over de race om als eerste met een vliegtuig de grote oceaan over te steken. Ene Lindbergh is dat als eerste in zijn uppie gelukt. Hij landde na 33 en een half uur op een vliegveld nabij Parijs waar een onafzienbare menigte mensen hem opwachtte. Terwijl hij in het enthousiasme door de mensen werd meegesleurd, zijn leven niet zeker en terwijl zijn vliegtuig aan flarden werd getrokken is hij onverwijld verwisseld voor een Amerikaan die in de schemering een gelijkenis met hem vertoonde. Hij kwam er uiteindelijk goed vanaf en werd de held van Parijs en de wereld.

Verder pak ik in de vakantie geregeld de mountainbike. Het fietsen over de routes die uitgezet zijn op de Utrechtse heuvelrug geven veel voldoening. Even voor de vakantie heb ik mijn dochter van 11 een keer meegenomen. Zij heeft ook een mountainbike. Op een gegeven moment doemde voor ons een prachtig heuveltje op voor een mooie sprong. Ik zei mijn dochter om even te wachten en te kijken hoe papa dat varkentje wast. Een fikse aanloop, even de voorvork in laten veren en dan hup…vliegen. Eigenlijk voel je het al direct. Dit ging niet zoals gepland. Mijn achterwiel kwam te hoog. Ik boog steeds meer naar voren en kwam hard op het voorwiel terecht, klapte over mijn stuur en maakte een salto voorover. Mijn hoofd (uiteraard met helm) en schouder raakten hard de grond en mijn fiets landde een fractie van een seconde later bovenop mij. Mijn dochter, die alles had zien gebeuren, kwam aanrennen en riep verrukt: Wow!!!!! Pap, dat zag er echt cool uit!!! Punten gescoord dus. Gelukkig waren mijn fiets en ikzelf nog heel, dus we konden verder.

Daarnaast doe ik in de vakantie geregeld wat klusjes in en om het huis. Zo heb ik de badkamer voorzien van een nieuwe radiator, de schutting weer mooi zwart geschilderd en een band geplakt. Dat laatste leek me een klusje van 20 minuten, maar dat viel tegen. Er zat inderdaad een gaatje in de band en een doorn in de buitenband. Dat was zo gepiept. Ik ben echter een hele tijd aan het pielen geweest met het ventiel. Uiteindelijk bleek dat het pijpje van het ventiel om de een of andere duistere reden niet meer voldeed. De band bleef leeglopen via dat pijpje. De binnenband moest dus worden vervangen en dan ben je aan de beurt. Het betrof het achterwiel, dat dus los moest. Bij elkaar ben ik er ongeveer twee uur mee zoet geweest. Maar ach, je hebt vakantie. Geen punt dus.

Tot slot mijmer en mediteer ik wat over Bijbelgedeeltes en preken. Ik ben bezig in 2 Samuel waar Absalom een greep naar de macht doet en zijn vader van de troon probeert te stoten. ‘Het zwaard zal van uw huis niet wijken’, had Nathan tegen David gezegd na zijn zonde met Bathseba en de moord op Uria. Dat wordt in 2 Samuel pijnlijk getekend. Dat David ondanks alles toch zijn even in Gods handen legt of hij nu sterft of blijft leven is treffend. Hoe doe ík dat? Ook luister ik af en toe een preek van Louie Giglio, pastor van Passion City Church in Atlanta (Florida). Hij had een serie over ‘The battle of the mind’. In 2 Korinthe 10 roept Paulus op om je gedachten te brengen onder de gehoorzaamheid aan Christus. Hij vergeleek ons denken met een tuin. Daarin groeien allerlei gedachten. Goede en slechte. Ook de duivel kan er slechte gedachten planten. Het is de bedoeling dat je, als tuinman, goede gedachten plant en onderhoud.

Hij vergeleek ons denken met een tuin. Daarin groeien allerlei gedachten. Goede en slechte. Ook de duivel kan er slechte gedachten planten. Het is de bedoeling dat je, als tuinman, goede gedachten plant en onderhoud.

Hij gaf hiervoor handreikingen in de vorm van zeven ‘Powerful thoughts to plant in the garden of our mind’. Ik wil ze jullie niet onthouden. Hier komen ze.

1. I am in Gods story

2. I am fearfully and wonderfully made

3. I have a purpose

4. The cross has the final word (agree with the victory)

5. I serve at the pleasure of the King

6. Jesus is Lord

7. My God turns evil into good

Wouw! Dit neem ik mee. Deze wil ik bij me dragen. Je gedachten zijn zo’n ontzettend belangrijk onderdeel van je geloof. Waarmee laat je je vullen? Wat komt er allemaal in je hoofd op? Hoe ga je daarmee om? Zo mijmer ik.

Opladen en inspireren dus. Genieten, ontspannen, jezelf oefenen en spiegelen aan wat je ontmoet. Er wacht D.V. immers weer een nieuw seizoen vol uitdagingen. Daarom ben ik blij met een lange vakantie. Ik hoop door te kunnen geven wat ik deze zomer mag ontvangen aan weer een nieuwe groep leerlingen die onder mijn ‘godsdiensthoede’ komt.

Lars Veldhuizen – docent godsdienst

Deel deze activiteit via: