Nieuws

VWO-leerling slaagt cum laude in vier profielen

Emma Tiggelaar heeft een bijzondere prestatie geleverd, de voormalig scholiere van GSG Guido in Amersfoort is cum laude geslaagd in vier profielen: Economie & Maatschappij, Cultuur & Maatschappij, Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Emma vertelt ons graag hoe het zo gekomen is: ‘Doordat ik drie extra vakken gekozen had in de derde, volgde ik al drie van deze profielen. Net voor de laatste toetsweek kwamen meneer Oldenhuis en ik erachter dat ik alleen E&M niet had gevolgd, aangezien ik geen maatschappijwetenschappen had. Als een soort uitdaging – er hing niets van af – heb ik samen met meneer Trimp en meneer Oldenhuis besloten om dit vak in te halen, zodat ik ook dat examen kon maken en in alle profielen kon slagen.’

Cum Laude in alle profielen
Emma maakte zich er niet echt druk over of ze wel of niet zou slagen, maar cum laude slagen was wel een grote wens. Toch had ze niet verwacht dat dit er in zou zitten voor alle profielen. ‘Ik had iets van: ‘proberen kan altijd, maar verwacht er niet teveel van’. Dat dit uiteindelijk ook echt lukte was een gave verrassing.’

De voorbereidingen op haar examens waren volgens haar niet heel anders dan die van haar medeleerlingen. Ze maakte veel proefexamens en deed voor wiskunde een examentraining. Omdat biologie niet haar sterkste vak was maakte ze daar zo’n vijf proefexamens van. Voor Nederlands zelfs zeven of acht, omdat ze daarop graag goed wilde scoren.

Voldoende uitdaging
Dat Guido voldoende uitdaging biedt kan Emma beamen: ze is naast het volgen van de lessen ook altijd op zoek geweest naar andere activiteiten die ze binnen school op kon pakken. ‘Zo hebben we met vrienden en onder begeleiding van docent Nederlands, dhr. De Snoo, de schoolkrant nieuw leven ingeblazen. Verder heb ik door de MR ontdekt hoe leuk vergaderen kan zijn, ben ik actief geweest in de Leerlingenraad en heb ik met de debatclub verscheidene wedstrijden bijgewoond. Naast deze dingen heb ik altijd mijn best gedaan elk jaar wel een dag buiten school iets te leren, bijvoorbeeld door een bezoek aan de Algemene Beschouwingen of de Raad van State.’

Casual contact
Over haar schoolcarrière bij Guido zegt ze dat ze het jammer vindt dat school nu voor haar eindigt: ‘Guido was heel gezellig. Het contact met de leraren wat hier zo casual is, is echt eigen aan onze school. Net zoals de mogelijkheid om gekke dingen te doen. Niet elke school had me zo geholpen bij het inhalen van een examenvak in twee weken.’ Emma zal het contact met medeleerlingen en de leraren dan ook wel gaan missen nu ze Guido verlaat: ‘De praatjes op de gang en de discussies in de hal. Bovendien was de onbezorgdheid ook wel lekker, elke dag werd voor je gepland en het was duidelijk wat je moest doen. Het enige waar een middelbare scholier zich eigenlijk druk om hoeft te maken is leren. Dat voelt wanneer je ermee bezig bent soms wat geestdodend, maar ik vermoed dat ik dat ‘simpele leven’ nog wel ga missen.’

Het beste advies
Als we Emma vragen naar het beste advies dat ze tijdens haar schoolcarrière bij Guido kreeg dan antwoord ze dat ze er vooral veel in de wind heeft geslagen. Even later, serieus: ‘Ik heb veel gehad aan de laatste weken waarin ik verschillende leraren vroeg wat zij mij zouden zien studeren. Dan zijn ze plotseling heel eerlijk en krijg je van alles over jezelf te horen. Er zaten verschillende rake opmerkingen en adviezen tussen.’

Tussenjaar
Het aankomende jaar wordt een ‘gepersonaliseerd tussenjaar’ voor Emma. Omdat ze nog niet weet wat ze wil gaan doen en niet zomaar iets wil proberen. ‘Ik ga meelopen bij bedrijven en studies om uit te vogelen wat bij mij zou kunnen passen. Een soort van ‘dertig stages in een jaar’ als je het een naam wilt geven. Daarna hoop ik duidelijk te hebben welke studie echt bij mij past.’

Emma, nogmaals van harte gefeliciteerd met je diploma en deze bijzondere prestatie. We wensen je het allerbeste voor de toekomst!

 

 

 

 

 

Deel deze activiteit via: