Nieuws

Wanneer je kunstwerk in Het Rijksmuseum komt te hangen.

Ik heb meegedaan aan de wedstrijd van Het Rijksmuseum. Iedereen mocht een kunstwerk insturen geïnspireerd op Rembrandt, en maakte daarmee kans om in Het Rijksmuseum te hangen. Er waren 8400 inzendingen waarvan 600 kunstwerken zijn geselecteerd om hun kunstwerk te brengen. Uiteindeijk zijn er 563 geselecteerd voor de tentoonstelling ‘ Lang Leve Rembrandt!‘, waaronder ik!

Het was begin 2019 en de tv stond aan. Ik keek niet echt, ik was met andere dingen bezig. De Wereld Draait door stond aan. Op een gegeven moment hadden ze het over ‘lang leve Rembrandt’, dat trok mijn aandacht. Ze vertelde over de webstrijd, dat het voor jong en oud was en geinsprieerd moest zijn op Rembrandt. Ik was direct enthousiast en begon te tekenen. Later vertelde ik mijn moeder erover, om me te helpen aanmelden. Na lang wachten kregen we eindelijk het nieuws…..ik was geselecteerd! We mochten mijn tekening naar het Rijksmuseum brengen.

Mijn kunstwerk

Het was dinsdag 18 juni, de dag dat ik mijn werk mocht brengen. Het was een rit van een uur en het was erg druk in Amsterdam. We kwamen aan bij een heel groot gebouw met Rembrandt erop. We gingen naar de zijvleugel, vlak bij de tuinen, waar we werden verwelkomd door wat bewakers. Toen we naar binnen gingen, stond er een mevrouw aan een grote tafel. Het was de uitpak tafel, voor mensen die iets heel groots hadden meegenomen. Ik had maar iets kleins, het hoefde alleen maar uit een theedoekje gehaald te worden. We werden daarna naar de fotograaf begeleid. Nou ja, apparaat. Je mocht voor een kleurrijke achtergrond staan, met je kunstwerk en lachen maar. Aan  de zijkant kwam je foto eruit die je mocht meenemen. Daarna moesten we ons melden bij een andere tafel en werd mijn kunstwerk met fluwelen handschoentjes weggebracht. We    kregen ook nog 1 kaartje om voor 1 persoon gratis in het museum te kunnen.

Mijn kunstwerk werd met fluwelen handschoentjes weggebracht

Aangezien we er toch al waren gingen we gelijk even naar het museum zelf. Mijn moeder kon er met het gratis kaartje in en ik mocht gratis omdat ik nog geen 19 ben. We hebben lang niet alles gezien maar natuurlijk wel de nachtwacht. Hij leek wel als honing dat bijen aantrok. Iedereen stond er omheen. Ik kon nog net een foto maken. Ik wil zeker weten snel terug om de rest te zien, en natuurlijk mijn eigen kunstwerk.

Het is een geweldige ervaring: Ik was 1 van de 563 mensen die het heeft gehaald, mijn werk zal te zien zijn in het bekendste museum van Nederland en heel veel mensen gaan mijn werk zien!

Op 15 juli is de opening van de tentoonstelling, daar kijk ik naar uit.

 

Geschreven door de kunstenares zelf, Iris uit T3C.  Bekijk meer werk van Iris op haar Instagram  
De tentoonstelling is tot 15 september te bewonderen.

 

Deel deze activiteit via: