Nieuws

“Wat vindt Guido over geloven?”

Met de vraag wat vindt Guido bedoelen we dit keer niet wat onze docenten vinden, of wat we als school vinden. Maar wat jullie vinden, onze leerlingen.

Op Instagram hebben we een kleine enquête gedaan om te horen hoe jullie in het geloof staan. In deze blog een samenvatting van de resultaten.

  • Guido is een christelijke school, maar noemen jullie je eigenlijk wel christen? Hierop antwoorden 395 van de 434 invullers met ja.
  •  Als jullie praten met of over God noemen jullie Hem meestal God (46%), Jezus(17%), Vader (18%) en Heer (16%) werden ook regelmatig genoemd, maar een stuk minder vaak dan God.

“Ik geloof omdat hij een Vader voor mij is. Ik vertrouw Hem en kan altijd bij Hem terecht.”

  • Jullie zien God/ het geloof vooral in: muziek, de kerk en de natuur. Die items stonden aan de top; daaronder kunst, stilte en verhalen.

‘Andere mensen’ stonden niet in dat lijstje, maar die werden toch nog regelmatig genoemd. In wie zie jij iets terug van God en ben je je er bewust van dat anderen misschien wel iets van God in jou zien?

  • 80% van de invullers twijfelt weleens aan het geloof. 20% daarvan durft hier niet over te praten. Wat denk jij? Is het verkeerd om twijfels te hebben?

Toevallig heeft EO Beam ook een onderzoek gedaan naar twijfels in het geloof. Daar gaf ook 80% aan dat ze weleens twijfelen. Beam is verder gegaan en heeft ook gevraagd naar waar dan over wordt getwijfeld, met hele interessante uitkomsten. Bijna niemand twijfelde over het bestaan van God. Benieuwd waar ze dan wel aan twijfelde en met wie ze dat deelden? Bekijk hier de resultaten.

“Ik geloof niet omdat het te mooi en perfect klinkt, het past niet binnen deze samenleving.”

  • Wat veel van de invullers het mooist vinden aan het geloof is dat je met God nooit alleen bent, je kunt altijd bij hem terecht wat er ook gebeurt. Ook dat je aan Hem alles kunt vertellen en Zijn onvoorwaardelijke liefde werd vaak genoemd.
  • Als laatste vroegen we wat juist het moeilijkst is aan het geloof, hierop kwamen veel verschillende reacties. Het vaakst kwam naar voren dat het lastig is dat je God niet echt kunt zien, je moet het geloven zonder bewijs. Ook vragen als “waarom gebeuren er erge dingen” of “doe ik het wel goed genoeg” kwamen meerdere keren naar voren.

“Ik geloof omdat ik de lichtpuntjes in deze wereld wil blijven zien, en ik denk dat God/het geloof mij daarbij kan helpen.”

Super bedankt voor al jullie reacties, daar zijn we heel blij mee! We hopen dat Guido een plek mag zijn waar je iets van God mag zien, maar dat er ook ruimte is voor je twijfels en vragen. Zelfs discipelen die Jezus en alles wat Hij deed in het echt konden zien twijfelden weleens. Dan mag jij het al helemaal : )

 

 

 

Deel deze activiteit via: