Terug Home Nieuws Havo Vwo Geloof en wetenschap komen samen op Locatie Havo Vwo

Geloof en wetenschap komen samen op Locatie Havo Vwo

04 jul 2023 Havo Vwo

Hooggeleerd bezoek in vwo 4 en vwo 5: Gijsbert van den Brink en Mart-Jan Paul, beide hoogleraar theologie, gingen met elkaar en met leerlingen in gesprek over de soms ingewikkelde verhouding tussen geloof en wetenschap. Wat moet je er als christen mee als je overal, ook in je schoolboeken, leest over evolutie, en over een miljarden jaren oude aarde? Van den Brink en Paul hebben hier beiden heel verschillende visie over.

Van den Brink ziet veel ruimte om de Bijbel op zo’n manier te lezen dat er geen conflict is met wetenschappelijke inzichten. Paul ziet die ruimte niet, en denkt ook dat het niet nodig is: hij stelt dat er ook wetenschappers zijn die op deze terreinen heel andere conclusies trekken dan ‘mainstream’ is, conclusies die wel te rijmen zijn met de inhoud van Bijbel. Ook de leerlingen bleken hier heel verschillend over te denken, getuige de vele kritische vragen aan beide sprekers.

Mooi om te zien was dat Van den Brink en Paul ondanks hun grote verschil van inzicht op dit punt benadrukten dat ze allebei in dezelfde kerken preken en aan hetzelfde avondmaal gaan. Nu de Guido een steeds meer diverse achterban krijgt, is dat een belangrijke boodschap.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan